Kulak Kireçlenmesi Tedavisi İzmir
Kulak, birbirleriyle uyumlu çalışan birçok doku ve mekanizma sayesinde işitme görevini gerçekleştirir. Bu dokular sesi dış ortamdan toplar, kulak içinde bir noktadan başka bir noktaya taşır, taşıma işlemini yaparken de sesi kuvvetlendirirler. Anlık olarak gerçekleşen bu süreç birçok dokunun beraber ve mekanize bir şekilde çalışmasına bağlıdır. Kulağın içinde meydana gelip bu mekanizmayı aksatacak herhangi bir sorun işitme kaybı gibi çok ciddi şikâyetlere sebep olabilir.
Kulak kireçlenmesi, duyma işleminde çok önemli bir görevi olan üzengi isimli kemikçiğin kireçlenerek hareket yeteneğini kaybetmesi manasına gelmektedir. Tıp dilinde otoskleroz olarak bilinen bu rahatsızlık, işitme kaybının en yaygın sebeplerinden biridir. Bu hastalığa sahip olan kişiler, hastalıklarının şiddetine göre farklı şekillerde tedavi edilebilirler. Bu tedavi şekillerinin arasında, kulak kireçlenmesi ameliyatı, duyma cihazı ve hastalığı yavaşlatmaya yönelik ilaç tedavisi seçenekleri vardır. Tedavinin hangi şekilde yapılacağı, uzman bir doktorun özenle gerçekleştireceği fiziki muayenenin ardından belirlenir.
İzmir kulak kireçlenmesi tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.
Kulak Kireçlenmesi Nedir?
Otoskleroz olarak de bilinen kulak kireçlenmesi işitme kaybı sorunlarının en sık rastlanan sebeplerinden biridir. Kulak kireçlenmesi, üzengi isimli kemikçiği çeşitli faktörler yüzünden kireçlenerek hareket yeteneğini kaybetmesi sonucu oluşur. Hareket yeteneği kaybolan üzengi isimli kemikçik, işitme fonksiyonu için üstlendiği görevi yerine getiremez. Kireçlenmenin seviyesine bağlı olarak bu aksama, duyma bozukluklarına ve işitme kaybına sebep olabilir. Kulak kireçlenmesi her iki kulaktan birinde veya ikisinde birden ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. İşitme kaybının yanı sıra kulak çınlaması da sık rastlanan bir belirtidir. Çınlamanın şiddeti işitme kaybının derecesinden bağımsız olabilir.
Kulak Kireçlenmesi Neden Olur?
Kulak kireçlenmesi çevresel veya kalıtımsal problemler sebebiyle ortaya çıkabilir. En sık 15 ila 45 yaşları arasında meydana gelen kulak kireçlenmesi kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Kulak kireçlenmesi hamilelik ile birlikte daha hızlı ilerleyebilmektedir. Kızamık hastalığına sebep olan virüsün de kulak kireçlenmesine yol açıyor olabileceği düşünülmektedir. Kulak kireçlenmesinin sebepleri, teşhisi ve tedavisi ancak detaylı bir doktor muayenesi ile mümkündür.
Kulak Kireçlenmesi Belirtileri Nelerdir?
Kulak kireçlenmesi, kulaklardan birini veya ikisini de birden etkileyen ve işitme sıkıntılarıyla karakterize olan bir rahatsızlıktır. Kireçlenmenin derecesine göre belirtiler ve belirtilerin şiddetleri değişebilmektedir. Bu belirtiler arasında en sık rastlanılanları;
- İşitme görevini sağlayan dokuların düzgün çalışamaması sonucu kulakta çınlama,
- Kulakta dengeyi sağlayan dokuların kireçlenmeden etkilenmesi sebebiyle yaşanan denge problemleri,
- Yine denge sisteminin düzgün çalışamaması sonucu meydana gelen baş ağrısı,
- Başta üzengi olmak üzere kulak kemikçiklerinin ve kulak zarının yaşadığı olumsuzluklar sebebiyle işitme duyusunda azalma veya tam işitme kaybı gibi rahatsızlıklardır.
Kulak Kireçlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Kulak kireçlenmesi, kireçlenmenin şiddetine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Kireçlenmenin boyutu ve nasıl tedavi edilebileceği ancak detaylı bir doktor muayenesinden sonra belirlenebilir. Her hastalıkta olduğu gibi kulak kireçlenmesinde de kesin ve işe yarar bir tedavi ancak iyi yapılmış bir teşhisle sağlanabilir. Bunun için de doktor muayenesi şarttır.
Kulak kireçlenmesi çok şiddetli değilse düzenli doktor takibi ve kireçlenmeyi yavaşlatan ilaç tedavisi yeterli olabilmektedir. İşitme kaybı gibi problemlerin şiddetli olmadığı durumlarda bu tedavi şekli tercih edilebilmektedir. Kireçlenmenin ve dolayısıyla işitme kaybının şiddetlendiği durumlarda ise kulak kireçlenmesi ameliyatı ya da işitme cihazı gibi çözüm yolları düşünülebilir. Bunlardan hangisinin seçileceğine, doktor muayenesi sonrası elde edilen bulgular yardımıyla karar verilir. Hastanın hangi tedaviyi talep ettiği de tedavi şeklinin belirlenmesinde önemlidir.
Kulak Kireçlenmesi Ameliyatı
Kulak kireçlenmesi ameliyatı, eksploratif timpanotomi olarak da bilinen cerrahi bir operasyondur. Bu operasyon anestezi altında gerçekleştirildiği için hastalar hiçbir işlemi hissetmez, acı duymazlar. Ameliyat sırasında duyma işlevini yerine getiren üzengi gibi kemikçikler ve diğer dokular dikkatle incelenir. Bu dokular üzerindeki kireçlenmeye bağlı olarak üzenginin yanı sıra diğer kemikçikler de çıkarılabilmektedir. Çıkarılan bu dokular yerine işitme görevini üstlenebilecek protez dokular yerleştirilir. Bu protezler teflon, teflon floroplastik veya titanyum gibi maddelerden meydana gelirler. Ameliyatın amacı işitme işlevini yeniden kazandırabilmek ve eski haline döndürebilmek olduğu için görevini yapamayan dokular yerine protezler yerleştirilmektedir. Bu işlemden sonra ameliyat sonlandırılır. Ameliyatın ardından hastalar birkaç gün boyunca baş dönmesi hissedebilirler, bu baş dönmesinin geçici olduğu unutulmamalıdır. Ameliyattan sonra doktor tarafından tembihlenen süre boyunca uçak yolculuğu yapmamak veya yüzerken derine dalmamak önerilmektedir. Operasyon sonrasında işitme duyularını geri kazanan hastaların hayat kaliteleri büyük ölçüde artmaktadır.
Kulak Kireçlenmesi Ameliyatı Fiyatları İzmir
Kulak kireçlenmesi, kireçlenmenin derecesine göre farklı şekillerde tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi şekli özenle gerçekleşen bir doktor muayenesi sonrasında kararlaştırılır. Bazı hastalarda düzenli işitme testlerinin yapıldığı doktor kontrolleri ve ilaç tedavisi yeterli olabilir. Bazı hastalarda ise İzmir kulak kireçlenmesi ameliyatı gibi ileri tedavi tekniklerini kullanmak gerekebilir. Tedavinin şekline ve kapsamına göre kulak kireçlenmesi tedavisi fiyatları değişebilmektedir.
Kulak kireçlenmesi ameliyatı fiyatları ve diğer Kulak Burun Boğaz hastalıkları hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç gibi alanında uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.