Sinüzit Tedavisi İzmir

Burnun çevresinde yer alan kemiklerin içinde sinüs adı verilen hava boşlukları vardır. Bu sinüsler günde yarım litre kadar mukus üretebilirler. Mukus halk arasında sümük olarak da bilinen yapışkan bir sıvıdır. Bu sıvı sayesinde solunan hava nemlenir, ısıtılır ve zararlı organizmalardan bir miktar temizlenir.

Üst solunum yolu enfeksiyonları veya alerjiler sinüslerin iltihaplanmasına sebep olabilir. Sinüslerin iltihaplanmasına sinüzit hastalığı denir. Sinüzit isimli hastalık; burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve boğaz ağrısı gibi şikâyetlere sebep olabilir. Çocukların bağışıklık sistemi yetişkinlere kıyasla daha az gelişmiş olduğu için solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda daha sık ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden sinüzit, çocuklarda yetişkinlere kıyasla daha sık görülebilmektedir. Yine sigara içilen ortamlarda kalmak, kalabalık ve kapalı sınıflarda ders işlemek de sinüzit gibi solunum yolu hastalıklarının meydana gelme riskini arttırmaktadır.

İzmir sinüzit tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.

Çocuklarda Sinüzit Tedavisi İzmir

Çocuklarda sinüzit genelde akut olarak hızlıca başlar ve zamanla iyileşir. Bazı çocuklarda ise sinüzit kronikleşebilir ve zaman zaman ortaya çıkarak çocuğun hayat kalitesini ve okul içi performansını ciddi ölçüde düşürebilir. Böyle bir durumda bir Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşmek hem sinüzitin altında yatan nedenlerin belirlenmesi hem de hastalığın tedavisi için şarttır.

Sinüzit Nedir?

Burun çevresinde yer alan kemiklerin içinde sinüs adı verilen boşluklu yapılar vardır. Bu yapıların asıl görevi, solunumun sağlıklı ve düzgün gerçekleşmesine olanak sağlayan mukus isimli sıvının salgılanmasıdır. Bazı durumlarda sinüsler iltihaplanabilir. İltihaplanan sinüsler burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı ve geniz akıntısı gibi belirtilere sebep olur. Sinüslerin iltihaplanması olarak bilinen sinüzit hastalığı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Aniden başlayıp zamanla geçebileceği gibi kalıcı hale gelip sık sık tekrarlayarak hastaların günlük yaşamlarını zorlaştırabilir.

Sinüzit Neden Olur?

Sinüzit hastalığı, üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak oluşabileceği gibi alerjiye neden olabilen çevresel faktörler sebebiyle de meydana gelebilir. Bazı kişiler kalıtımsal nedenlerden sinüzit olmaya daha yatkındır. Sigara kullanımı ve sık seyahat etme gibi alışkanlıkları olan kişilerde de sinüzit daha yaygın bir biçimde görülmektedir.

Çocuklarda geniz eti büyümesi, sinüzite sebep olduğu bilinen rahatsızlıklardandır. Sigara kullanılan ortamda bulunmak veya sık seyahat etmek gibi faktörler, çocukların da sinüzit riskini arttırmaktadır.

Sinüslerin iltihaplanma sebepleri kişiden kişiye değişebilmektedir. Bu sebepler ancak uzman bir doktor tarafından fiziki muayene ile teşhis edilip tedavi edilebilirler. Bununla birlikte, sinüs iltihaplanmasına sebep olabilecek başlıca etkenler arasında;

  • Septum deviasyonu gibi burunda bulunan gelişimsel/yapısal şekil bozuklukları. Bu gibi rahatsızlıklar burundaki hava sirkülasyonunu bozarak sinüzite sebep olabilirler.
  • Burunda genellikle iltihaba bağlı ortaya çıkan, iyi huylu kitleler. Bunlar nazal polipler olarak da bilinirler.
  • Sigara kullanımı,
  • Kistik fibrozis gibi genetik hastalıklar,
  • Bağışıklık sisteminde zayıflık gibi örnekler vardır.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sinüzit, hastanın şikâyetlerine ve hastalığın ortaya çıkma sebeplerine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi sinüzitin tedavisinde de hasta öyküsü ve fiziki muayene çok önemlidir. Tedavi planı, doktor muayenesinin ardından hastadan elde edilen bulgular yardımıyla hazırlanır. Sinüzit tedavisi, genelde semptomları dindiren yardımcı ilaçlar ve enfeksiyonu bitirecek antibiyotikler gibi ilaçlarla sağlanır.

Akut sinüzit ile görülen belirtiler alerji giderici antihistaminik ilaçlar ve burun spreyleriyle dindirilebilmektedir. Antibiyotik ilaçlar ise enfeksiyonun dindirilmesi için kullanılır. Doktor tarafından reçete edilen ilaçların belirlenen süre boyunca aksatılmadan kullanılması çok önemlidir. İlaçlara başlayan hastalar birkaç güne kendilerini iyi hissetseler de doktor tarafından tavsiye edilen süre bitene kadar ilaçlarını kullanmalıdırlar.

Kronik sinüzitin tedavisinde ise cerrahi yöntemle tedavi tercih edilebilir. Cerrahi operasyonla birlikte sinüzitin tekrarlamasına ve kalıcı hale gelmesine sebep olan etkenler ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Sinüzit Ameliyatı (Endoskopik Sinüs Cerrahisi)

Kronikleşen sinüzit, akut sinüzite göre çok daha farklı ve ağır belirtilere sebep olabilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde ise menenjit gibi ciddi ikincil hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden ilerlemiş kronik sinüzit tedavisinde cerrahi operasyon gerekebilir. İzmir sinüzit ameliyatı, kişinin şikâyetlerine ve ihtiyaçlarına yönelik özel olarak planlanır. Doktorlar, çeşitli modern yöntemler ve görüntüleme tekniklerini kullanarak sinüsleri dikkatle incelerler. Ardından ise yukarıda bahsettiğimiz kriterler ışığında ameliyat sırasında yapılacak olan işlemler kararlaştırılır. Bu operasyon sırasında gerekli görülürse sinüs boşlukları genişletilebilir ve bu boşluklarda biriken iltihaplı sıvılar tahliye edilebilir. Yine sinüs boşluklarında oluşmuş olabilecek kitleler de endoskopik sinüs cerrahisi adını verdiğimiz operasyon ile çıkarılabilir. Bu operasyon anestezi altında gerçekleştiği için hastalar hiçbir işlemi hissetmezler. Endoskopik sinüs cerrahisi sonrası sağlığına kavuşan hastalar, kısa bir süre içerisinde tamamen iyileşebilirler. İyileşme sürecinde doktorunuzun vereceği tavsiyelere uymak ve bir hafta kadar istirahat etmek iyileşme hızınızı arttıracaktır.

Çocuklarda Sinüzit Ameliyatı

Kronikleşen sinüzitin sebep olduğu belirtiler; çocuğun gelişimini, okul içi performansını ve sosyal yaşantısını büyük ölçüde olumsuz etkileyebilir. Sinüzitin ilerlediği durumlarda gerek menenjit gibi hastalıklardan korunmak gerekse de çocuğun normal yaşantısına kavuşabilmesi için sinüzit ameliyatı gerekebilir. İzmir çocuklarda sinüzit ameliyatı, yetişkinlerde olduğu gibi gerçekleşir. Çocuklarda sinüzit ameliyatı için genellikle 14 yaş sonrası önerilmektedir. Yine de bu operasyonun ne zaman ve hangi yaştaki çocuklara uygulanabileceğine ancak alanında uzman doktorlar karar verebilir.

Eğer çocuklarda meydana gelen sinüzit hastalığının nedenleri altında geniz eti büyümesi veya bademcik büyümesi gibi rahatsızlıklar varsa bunlar da cerrahi operasyon ile alınabilmektedir. Bu konularda detaylı bilgi için sitemizde bulunan Geniz Eti Ameliyatı ve Bademcik Ameliyatı isimli yazıları inceleyebilirsiniz.

Sinüzit Tedavisi Fiyatları İzmir 2022

Sinüzit, daha önce de bahsettiğimiz gibi birçok farklı şekilde ortaya çıkabilir ve ortaya çıkma şekline göre farklı yöntemlerle tedavi edilebilir. Sık sık tekrarlayan ve kişinin hayat kalitesini düşüren sinüzit tedavi edilmelidir. Kronik sinüzit tedavi edilmediği takdirde menenjit gibi çevre organları etkileyen enfeksiyonlara sebep olabilir. Sinüzitin altında yatan sebeplerin teşhisi ve hastalığın kesin tedavisi için bir KBB uzmanına görünmek şarttır. Sinüzit tedavisi fiyatları doktorun hasta için özel hazırlayacağı tedavi planına göre değişiklik gösterebilmektedir.

Sinüzit ameliyatı fiyatları ve sinüzit tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kulak Burun Boğaz hastalıkları alanında uzman olan Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Şimdi Ara!
Yol Tarifi