Geniz Akıntısı Tedavisi İzmir

Geniz bölgesi; burun boşluğu, ağız boşluğu ve östaki borusunun birleştiği bir vücut boşluğudur. Bu boşluk bahsettiğimiz organlar arasındaki hava ve sıvı sirkülasyonunu sağlamaktadır. Sinüslerde yer alan salgı bezleri, solunan havanın nemlenmesi ve ısıtılması ile görevli mukus isimli sıvılar salgılarlar. Bu sıvılar çevresel bir etkiye veya bir hastalığa bağlı olarak normalden fazla üretilebilir. Normalden fazla üretilen salgılar burundan ve sinüslerden geniz boşluğuna doğru akmaya başlarlar. İşte bu duruma geniz akıntısı ismi verilmektedir. Geniz akıntısı çocuklarda en sık görülen üst solunum yolu şikâyetlerinden biridir.

Solunan havanın ısıtılması, nemlenmesi ve havada bulunan yabancı partiküllerin akciğer gibi önemli organlara ulaşmasının önlenmesi gibi görevleri olan bu sıvı; fazla üretildiğinde geniz akıntısına sebep olabilir. Geniz akıntısı çocuklarda ve yetişkinlerde birçok farklı sebepten oluşuyor olabilir. Bu sebeplerin arasında viral veya bakteriyel üst solunum yolu hastalıkları, reflü ve alerji gibi rahatsızlıklar vardır. Bu sıkıntıların doğru bir şekilde teşhis edilmesi geniz akıntısı tedavisinde kullanılacak olan yöntemin belirlenmesi için çok önemlidir. Geniz akıntısı, ortaya çıkma sebebine göre antibiyotik tedavisi, burun spreyleri ve antihistaminik adı verilen alerji giderici ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.

İzmir geniz akıntısı tedavisi ve çocuklarda sık karşılaşılan diğer Kulak Burun Boğaz hastalıkları hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.

Geniz Akıntısı Nedir?

Postnazal sızıntı olarak da bilinen geniz akıntısı birçok hastalığın sebep olabildiği rahatsız edici bir şikâyettir. Burunda ve sinüslerde üretilen mukus adlı salgı, normal şartlarda vücudun sağlıklı kalabilmesi için çok önemli bir sıvıdır. Bu sıvı sayesinde soluduğumuz hava ısıtılıp nemlendirilerek akciğerde kullanılmaya hazır hale getirilir. Yine bu yapışkan sıvı sayesinde havanın içinde yer alan yabancı partiküller de filtrelenmiş olur. Ancak bazı durumlarda bu sıvı normalden fazla üretilir ve geniz boşluğuna taşmaya başlar. Geniz akıntısı diye tabir ettiğimiz rahatsızlık da bu yüzden meydana gelir.

Geniz Akıntısı Neden Meydana Gelir? Çocuklarda Geniz Akıntısı Neden Olur?

Geniz akıntısı başlı başına bir hastalık değildir. Bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkar. Birçok hastalık ve çevresel etken; mukus veya sümük olarak bilinen sıvının aşırı üretimine dolayısıyla da geniz akıntısına sebep olabilmektedir. Geniz akıntısının sebebinin öğrenilmesi, bu şikâyetin doğru bir şekilde tedavi edilebilmesi için çok önemlidir. Bu da ancak alanında uzman bir doktor tarafından yapılabilmektedir. Yetişkinlerde ve çocuklarda geniz akıntısına sebep olan faktörler şunlardır:

  • Alerjik veya Alerjik Olmayan Rinit: Vücudun, çevreden alınan polenler gibi yabancı maddelere verdiği alerjik reaksiyon olarak tanımlanan alerjik rinit, halk arasında saman nezlesi veya bahar alerjisi olarak da bilinmektedir. Rinit alerjik reaksiyonlara bağlı olmadan da ortaya çıkabilir. İki türünde de geniz akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler görülebilmektedir. Bu belirtiler yetişkinlerin ve çocukların günlük hayatını olumsuz etkileyebilmektedir. Artan hava kirliliği ve düşük kişisel hijyen gibi faktörler çocuklarda alerjik rinit oluşumunu tetiklediği düşünülen etmenlerdendir.
  • Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: Üst solunum yolunda meydana gelen enfeksiyonlar arasında grip, sinüzit, faranjit gibi sıkça karşılaşılan hastalıklar vardır. Bu hastalıklar geniz akıntısıyla birlikte birçok rahatsız edici belirtiye sebep olabilmektedir.
  • Sinüzit: Üst solunum yolu hastalıklarından biri olan sinüzit geniz akıntısının en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir. Sinüs iltihabı olarak bilinen sinüzit sırasında sinüsleri kaplayan salgı bezleri aşırı miktarda mukus üretirler. Bu da geniz akıntısına sebep olabilir. Bu hastalıkla ilgili detaylı bilgi için sitemizde yer alan Sinüzit Tedavisiisimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
  • Uzun Süre Aşırı Soğuk veya Aşırı Kuru Hava Solumak: Aşırı soğuk veya aşırı kuru hava solunum yolu tahrişlerine sebep olabilir. Bu da mukus üretimini arttırarak geniz akıntısına yol açabilir. Solunan havanın soğuk olması durumlarında da havanın ısıtılabilmesi için aşırı mukus üretimi görülebilmektedir. Yine bu durum da geniz akıntısına sebep olan etmenler arasındadır.
  • Mevsim Geçişleri: Özellikle karasal iklimin hâkim olduğu bölgelerde mevsime bağlı büyük sıcaklık ve nem değişiklikleri görülmektedir. Vücudun sağlığı için bu değişime ayak uydurmak isteyen salgı bezleri mevsim geçişleri sırasında normalden fazla mukus üretebilirler. Bu da geniz akıntısı gibi belirtilere neden olabilir.

Çocuklarda Geniz Akıntısı Nasıl Geçer?

Geniz akıntısı, bu akıntıya sebep olan faktörlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması ile geçer. Bu da ancak kısa ama detaylı bir doktor muayenesi ile mümkün olmaktadır. İzmir geniz akıntısı tedavisi, doktor tarafından muayene sırasında tespit edilen ve geniz akıntısına sebep olan rahatsızlığın iyileştirilmesi ile sağlanır.

Çocuklarda Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?

Tuzlu su ile hazırlanan burun spreyleri, dinlenme ve bol bol su tüketmek geniz akıntısını geçici olarak rahatlatabilmektedir. Ancak hastalığın kesin tedavisi için bir doktora görünmek şarttır. Alternatif tedavi yöntemlerinin birçoğu anafilaktik şok gibi ölümcül alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden her rahatsızlıkta olduğu gibi geniz akıntısı ile mücadelede de bilimsel ve güvenilir tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.

Geniz Akıntısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Geniz akıntısı, daha önce de bahsettiğimiz gibi birçok farklı sebepten ortaya çıkmış olabilir. Bu sebepler doktor muayenesi sırasında belirlenir ve sebeplerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir tedavi sürecine başlanır.

Geniz akıntıları çoğu zaman kendi kendine geçebilen rahatsızlıklar olsa da bazı durumlarda sık sık tekrarlayabilirler. Bu akıntıların beraberinde kan gibi vücut sıvıları gözlemlenebilir, akıntı artış gösterebilir ve kişinin düzenli uyku çekebilmesini bile engelleyebilir. Bununla birlikte geniz akıntısına sebep olan hastalıklar çoğu zaman başka şikâyetlere de sebep olmaktadır. Bu durumda hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemek yerine bir KBB uzmanı tarafından belirlenen ilaç tedavisi sayesinde hastalıkla mücadele edilir. Geniz akıntısı ilaçları arasında; antibiyotikler, antihistaminik ismi verilen alerji karşıtı ilaçlar ve kortizonlu burun spreyleri gibi ilaçlar vardır. Bu ilaçlar doktorlar tarafından reçete edilmeli ve ancak doktor önerisi dahilinde kullanılmalıdırlar.

Geniz Akıntısı Tedavisi İzmir

Geniz akıntısı tedavisi, geniz akıntısına sebep olan rahatsızlığa ve kişide oluşan ikincil şikâyetlere göre değişiklik gösterebilir. Bu tedavinin düzgün bir şekilde yapılabilmesi için doktor muayenesi elzemdir. Doktorlar, muayene sırasında geniz akıntısına neden olan rahatsızlıkları özenle belirlerler ve kişiye özel bir tedavi takvimi oluştururlar. İzmir geniz akıntısı tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kulak Burun Boğaz hastalıkları alanında uzman olan Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Şimdi Ara!
Yol Tarifi