Çocuklarda Horlama Tedavisi İzmir

Horlama hemen hemen her yaşta ve cinsiyette görülebilen, KBB hastalıklarıyla ilişkili bir rahatsızlıktır. Çocukların %15’inin ve yetişkinlerin %45’inin düzenli olarak horladığı düşünülmektedir. Hava yolunun fiziki olarak tıkanması, boğazda meydana gelen yapısal bozukluklar veya üst solunum yolunu açık tutan kasların gevşemesi ile horlama durumu meydana gelebilir. Kısmen kapanmış olan solunum yolundan geçen hava titreşir ve horlama dediğimiz sese sebep olur. Horlamaya eşlik eden veya horlamaya sebep olan rahatsızlıklar uyku kalitesini büyük ölçüde dürerek çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilir, kişinin hayat kalitesini düşürebilir. Uzun ve kaliteli uyku çocukların gelişimi için çok önemlidir. Çocukların gelişiminde rol oynayan birçok hormon uyku sırasında salgılanır. Horlama sebebiyle uykusunu yeterince alamayan çocuklarda; gelişim bozuklukları ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlar meydana gelebilir. Dikkat dağınıklığı gibi sorunlar çocukların okul içi performansını olumsuz etkileyebilmektedir.

Horlama birçok sebepten meydana geliyor olabilir. Bu sebeplerin arasında aşırı yorgunluk gibi basit faktörlerle birlikte uyku apnesi gibi ciddi rahatsızlıklar da vardır. Çocuklarda horlama tedavisi bu sebeplerin belirlenmesi ve kişiye özel hazırlanan tedavi planı ile sağlanır.

İzmir horlama tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.

Horlama Nedir?

Solunan havanın, kısmen kapalı olan hava yollarından geçerken titreşmesi ile meydana gelen sese horlama denir. Horlama her yaştan kişinin uyku kalitesini düşüren ve birlikte yaşadığı insanları da rahatsız eden bir şikâyettir. Çocuklarda horlama, yetişkinlerde de olduğu gibi birçok farklı sebepten meydana geliyor olabilir.

Çocuklarda Horlama Neden Olur?

Horlama neredeyse her on çocuktan ikisinde görülen, görece yaygın bir şikayettir. Yorgunluk, uyku pozisyonu ve alerjiler gibi sebepler çocuklarda horlamaya yol açabilir. Bu sebepler çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri ile ortadan kaldırılabilirler. Ancak bazı durumlarda geniz eti ve bademcik büyümesi gibi ciddi rahatsızlıklar da çocuklarda horlamaya sebep olabilmektedir.

Çocuklarda Uyku Apnesi Horlamaya Sebep Olur Mu?

Uyku apnesi, uyku sırasında solunum yolunda meydana gelen daralma sonucu meydana gelir. Horlamanın aksine uyku apnesinde bu daralma daha ciddidir. Daralmaya bağlı olarak dokuların oksijenlenmesi azalır ve beyin oksijenlenmeyi arttırabilmek için fazladan çaba göstermeye başlar. Bu çaba da bir süre sonra faydasız kalınca beyin uyanma durumunu tetikler. Uyanmayla birlikte gevşemiş olan kaslar yeniden aktifleşir ve solunum sağlıklı bir şekilde devam etmeye başlar. Uyku apnesi yetişkinlerde ve çocuklarda uyku kalitesini düşüren bir durumdur. Uyku apnesinde uyanma durumu gerçekleşene kadar horlama olabilir. Bu konuda detaylı bilgi için sitemizde bulunan Uyku Apnesi Tedavisi adlı yazıyı inceleyebilirsiniz.

Çocuklarda Horlama Nasıl Geçer?

Çocuklarda horlama durumu bazı durumlarda basit hayat tarzı değişiklikleri ile önlenebilmektedir. Çocuklarda horlamaya yol açan sebeplerin arasında, aşırı yorgunluk, sigara kullanılan ortamlarda bulunma ve aşırı kilo gibi durumlar vardır. Gün içerisinde çok yorulmamak, sigara içilen ortamlarda bulunmamak ve sağlıklı bir yeme alışkanlığı ile horlama ortadan kaldırılabilir. Ancak bazı durumlarda horlamaya yol açan sebepler uyku apnesi, bademcik ve geniz eti büyümesi gibi rahatsızlıklardır. Bunlar detaylı bir doktor muayenesi sırasında teşhis edilmeli ve uzman bir doktorun çocuğa özel olarak hazırlayacağı tedavi planı ile ortadan kaldırılmalıdır.

Çocuklarda Horlama Nasıl Tedavi Edilir?

Horlamayı her zaman bir hastalık olarak ele almak doğru değildir. Zaman zaman herkeste horlama durumu görülebilir. Çoğu kişide horlama geçici bir şikâyettir. Bazı durumlarda ise çocuklarda horlama, daha ciddi hastalıkların bir belirtisi olarak meydana gelebilmektedir. Bu durumlarda, doktor muayenesi ve tedavisi horlamanın ortadan kaldırılabilmesi için şarttır.

Horlama apareyi olarak bilinen aparatlar ağıza takılarak dilin geriye kaçmasını ve solunum yolunu kısmi olarak tıkayarak horlamaya sebep olmasını engelleyebilir. Basit horlama olarak tabir edilen durumların giderilmesi için epey tercih edilen bir yöntemdir. Çocuğun, gece uyumadan önce ağzına takabileceği bu alet horlama şikâyetini sonlandırabilir.. Gelişim çağında olan çocuklarda bu aparat doktor önerisiyle kullanılmalıdır. Ebeveynler, çocuklarının üzerinde uygulayacakları her türlü medikal tedavi için uzman bir doktorla görüşmelidir.

Ağır uyku apnesine bağlı horlama görülen çocuklarda gece aniden uyanmalara bağlı olarak kaliteli uyku çekememe gibi problemler de görülür. Kaliteli ve yeterli uyuyamayan çocuklarda; gelişimsel ve okul içi problemler görülebilmektedir. Bu yüzden uyku apnesine bağlı olan horlamalarda hem apneyi hem de horlamayı dindirmek için CPAP isimli bir cihaz kullanılabilir. Bu cihaza bağlı olan maske çocuğun ağzına göre ayarlanır ve uyumadan önce takılır. Cihazın yaratacağı pozitif hava basıncı, hava yolunu açık tutarak uyku apnesini ve horlamayı sonlandıracaktır.

Bazı çocuklarda horlama; geniz eti büyümesi veya bademcik büyümesi gibi problemler sebebiyle meydana geliyor olabilir. Bu durumda detaylı bir muayenenin ardından büyüyen ve solunum yolunu daraltan dokular cerrahi operasyonlarla alınır. Solunum yolunu daraltan sebepler ortadan kaldırıldığında horlama ve horlamaya eşlik eden diğer şikâyetler de bitecektir. Çocuklarda geniz eti ve bademcik büyümesi, tedavi edilmedikleri takdirde birçok ciddi rahatsızlığa sebep olabilen hastalıklardır. Konu hakkında detaylı bilgi için sitemizde yer alan Geniz Eti Ameliyatı ve Bademcik Ameliyatı isimli yazıları okuyabilirsiniz.

İzmir Horlama Tedavisi

Çocuklarda horlama şikâyeti basit sebeplerden ortaya çıkabileceği gibi geniz eti büyümesi, bademcik büyümesi ve uyku apnesi gibi ciddi hastalıklardan da meydana geliyor olabilir. Horlamanın altında yatan sebebin bulunup ortadan kaldırılabilmesi için doktor muayenesi şattır. İzmir çocuklarda horlama tedavis hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Kulak Burun Boğaz hastalıkları alanında uzman olan Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.

Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Şimdi Ara!
Yol Tarifi