Uyku Apnesi Tedavisi İzmir
Apne, Antik Yunancada ‘’Nefes yokluğu’’, ‘’Nefessizlik’’ gibi manalara gelen bir kelimedir. Uyku apnesi, uyku sırasında solunumun anlık olarak durması olarak tanımlanabilir. Uyku sırasında birtakım sebeplerden hava yolu kısmi olarak kapanabilir. Bu durumda dokulara ulaşan oksijen seviyesinde azalma görülecektir. Bu kapanıklık, uyku sırasında zamanla artarsa hasta boğulma hissiyle uykusundan uyanabilir. Uykudan uyanma durumu bir gecede defalarca gerçekleşebilir. Uykusundan uyanan hastalar, yüksek tansiyon ve taşikardi yani nabzın normal aralıktan fazla olması gibi durumlar deneyimleyebilirler. Sağlıklı bir uyku çekemeyen hastaların; gün içerisinde performans düşüklüğü, iş sırasında uyuklama gibi olumsuzluklarla karşılaşması da olasıdır.
İzmir uyku apnesi tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.
Çocuklarda Uyku Apnesi Tedavisi İzmir
Çocuklarda bademcik büyümesi, geniz eti büyümesi ve aşırı kilo gibi sebepler uyku apnesine sebep olabilmektedir. Uyku apnesi yüzünden çocukların uykusu sürekli bölünebilir. Nefes kesilmelerine bağlı olarak kanda bulunan oksijenin oranı azalabilir; bu durum yüksek tansiyon ve kalp hızında artış gibi olumsuz bulgulara yol açabilir. Çocukların düzenli ve kaliteli uyku uyuyamamasının; gelişim sorunları ve dikkat dağınıklığı gibi rahatsızlıklara sebep olabileceği bilinmelidir. Bu yüzden çocuklarda uyku apnesine yol açan sebepler, doktor muayenesi ile belirlenmeli ve tedavi edilmelidirler.
Uyku Apnesi Nedir?
Uyku apnesi, solunumun uyku sırasında ani ve ataklar halinde durmasıdır. Neredeyse her 10 kişiden 1’inde görülebilen bu rahatsızlık, uyku halinin boğulma hissiyle aniden sonlanmasına sebep olur. Soluk kesilmesinin uyku apnesi olarak tanımlanabilmesi için en az 10 saniye sürmesi gereklidir. Çocuklarda uyku apnesi geniz eti büyümesi, bademcik büyümesi, aşırı kilo gibi sebeplerden ortaya çıkabilir. Yetişkinlerde ise aşırı kiloların ve üst yanak sarkması gibi sıkıntıların solunum yolunu daralttığı durumlarda görülebilmektedir. Uyku apnesinin üç çeşidir vardır.
Tıkayıcı Uyku Apnesi
Uyku apnesinin en sık karşılaşılan türüdür. Üst solunum yollarının kısmen veya tamamen kapanması ise meydana gelir. Kapanan hava yolları yüzünden beyne giden oksijende azalma görülür. Beyne ve dokulara giden oksijen kritik duruma indiğinde beyin uyanma durumunu tetikler. Bu döngü bir gecede defalarca tekrarlayıp uyku süresini ve kalitesini düşürebilir. Tıkayıcı uyku apnesi çocuklarda ve yetişkinlerde horlama problemlerine de sebep olabilmektedir.
Santral Uyku Apnesi
Santral uyku apnesi, solunum işlevinde görevli olan düz kasların düzgün çalışamamasına bağlı olarak gerçekleşir. Beyinden gelen sinyallerde yaşan kesilmeler, bu kasların görevlerini yerine getirmesini engelleyebilmektedir. Santral uyku apnesinde solunum tamamen durur. Hastalar yine boğulma hissiyle uykularından uyanırlar. Santral uyku apnesine sahip olan hastalarda uyku süresinde ve kalitesinde ciddi bir düşüş görülmektedir.
Mikst Uyku Apnesi
Uyku apnesinin bu türünde hem tıkayıcı uyku apnesi hem de santral uyku apnesi birlikte görülmektedir. Bu durumda hastalar uykusuzluğa ve diğer sebeplere bağlı olarak ciddi sorunlar çekebilmektedir.
Uyku Apnesi Belirtileri Nelerdir?
Uyku apnesi hastalarda dikkat dağınıklığı, gün içinde uyuklama ve huysuzluk gibi belirtilere sebep olabilmektedir. Bunlara ek olarak uyku apnesinin sebep olabileceği belirtiler ve olumsuz durumlar;
- Konstantrasyonda azalma,
- Baş ağrısı,
- Tansiyon ve kalp atış hızında yükselme,
- Yorgunluk,
- Korku ve çırpınma ile uyanma, bazı durumlarda gece terörü
- Dikkat eksikliğine bağlı hayat kalitesinde, iş ve okul içi performansta düşüklük
- Sinirlilik,
- Horlama şeklinde örneklendirilebilir
Bu gibi durumlarla karşılaşılması halinde bir Kulak Burun Boğaz uzmanı ile görüşmek apnenin teşhisi ve tedavisi için şarttır.
Çocuklarda Uyku Apnesi Tedavi Edilmediğinde Ne Olur?
Düzenli ve kaliteli uyku çocukların gelişimi için çok önemlidir. Uyku apnesi çocuklarda uykunun sürekli bölünmesine bağlı olarak dikkat eksikliğine ve gelişim problemlerine sebep olabilir. Uyku apnesine sebep olabilecek geniz eti büyümesi, aşırı kilo ve bademcik büyümesi gibi rahatsızlıklar; çocuklarda uyku apnesine ek olarak başka ciddi rahatsızlıklara da yol açabilir. Bu yüzden çocuklarında uyku apnesi olduğundan şüphelenen ebeveynler bir an önce bir KBB uzmanına danışmalıdır. Hastalığın teşhisi için; EEG ve EMG gibi gelişmiş testlerin yanı sıra kan gazı analizi ve fiziki muayene de önemlidir. Hastalık teşhis edilip altında yatan sebepler belirlendikten sonra tedavi sürecine geçilir. İzmir uyku apnesi tedavisi sayesinde çocuklar düzenli ve sağlıklı uykuya kavuşabilirler.
Uyku Apnesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uyku apnesine sebep olan bazı sıkıntılar birtakım yaşam tarzı değişiklikleri ile tedavi edilebilmektedir. Sigara içilen ortamlarda bulunmamak, düzenli ve sağlıklı beslenerek aşırı kilolardan kurtulmak uyku apnesine iyi gelebilmektedir.
Uyku apnesi, solunum yolunun kısmi veya tamamen kapanması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Pozitif hava basıncı sağlayan cihazlar hastanın hava yollarını açık tutarak uyku sırasında yaşanan solunum problemlerini engelleyebilir. CPAP cihazı olarak bilinen bu cihaz, bir maske yoluyla kullanılır. Hastanın ağzına göre ayarlanan bir maske, uyumadan önce takılır ve solunum yollarında pozitif hava basıncı oluşturarak nefesin kesilmesini önler.
Uyku apnesi, daha önce de bahsettiğimiz gibi geniz eti büyümesi veya bademcik büyümesi gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Buna ek olarak solunum yollarında darlık olan hastalarda da uyku apnesi görülebilmektedir. Bahsettiğimiz durumlar doktor tarafından uygun görülen cerrahi operasyonlarla tedavi edilebilmektedir. Bu konuda detaylı bilgi için sitemizde bulunan Geniz Eti Ameliyatı ve Bademcik Ameliyatı isimli yazıları inceleyebilirsiniz.
İzmir Uyku Apnesi Tedavisi
Uyku apnesi, çocuklarda ve yetişkinlerde birçok olumsuz duruma yol açabilir. Uyku apnesi tedavi edilmediği takdirde; uyku düzensizliğine bağlı olarak dikkat kaybına ve çocuklarda gelişim sorunlarına sebep olabilir. Bu yüzden uyku apnesinden şüphelenildiği durumlarda bir KBB uzmanı ile görüşmek çok önemlidir.
İzmir uyku apnesi tedavisi ve diğer solunum yolu sıkıntıları için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.