Burun Ameliyatı Sonrası
Burun estetiği ameliyatı, ilk sergilendiği 1887 yılından bu yana sürekli gelişmiş ve modern çağa ayak uydurmuştur. Operasyonun şekli ve operasyon için kullanılan ekipmanlar sürekli gelişim gösterse de insanların burun estetiği ile alakalı bazı önyargıları vardır. Bu önyargılardan en çok bilineni burun estetiği sonrasında buruna yerleştirilen tamponla alakalıdır. Burun ameliyatı sonrasında oluşabilecek akıntılar ve kanamalar için buruna bez tamponlar yerleştirilirdi. Bu tamponlar bahsettiğimiz sıvıların etkisiyle şişerek buruna baskı yapar, kuruduklarında ise çevredeki dokulara yapışırdı. Bu yüzden bez tamponlar çıkarılırken hastalar ciddi ağrılar hissedebilmekteydi. Günümüzde ise bu eski tip tamponlar yerine üzerinde hava kanalları bulunan, esnek ve dokulara yapışmayan silikon levhalar kullanılıyor. Bu silikon tamponlar sayesinde hastanın burnu hem gerekli fiziksel desteğe sahip oluyor hem de hastanın burnundan soluk alıp vermesi mümkün hale geliyor. Silikon yapıdaki tamponlar buruna yapışmadığı için çıkarılırken ağrılara ve benzer sıkıntılara da sebep olmuyorlar. Hatta burun estetiği ameliyatları günümüzde hiç tampon kullanılmadan da gerçekleştirilebiliyor. Tamponsuz burun estetiği ameliyatı olarak bilinen bu işlem günümüzde yaygın bir şekilde kullanılıyor.
Modern ekipmanlar ve teknikler ile gerçekleşen burun ameliyatları, ameliyat sonrası iyileşme sürecini daha konforlu ve hızlı hale getirmiştir. Ultrasonik rinoplasti gibi yöntemler sayesinde ameliyat sonrasında yaşanabilecek morluklar ve şişlikler en aza indirgenir. Modern burun estetiği teknikleri ve burun estetiği sonrası süreçler hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç gibi alanında uzman bir isimden randevu alabilirsiniz.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği ameliyatı birçok farklı şekilde yapılabilen; yapılma şekline ve kapsamına göre ise dikkat edilmesi gereken noktaları değişebilen bir operasyondur. Doktorlar, ameliyattan sonra hastaları için en uygun önerileri onlara aktarmaktadır. Bahsi geçen önerilere örnek olarak şunlar verilebilir:
- Özellikle ameliyatın ilk günü soğuk jel paketleriyle gözün üzerine soğuk ve ameliyat bölgesi çevresine soğuk uygulama yapılmalıdır. Bu işlem sayesinde morluklar ve şişliklerin hızla azalması sağlanır.
- Dinlenme pozisyonu olarak mümkün mertebe başın kalpten yukarıda olduğu ve sırt üstü olan pozisyonlar seçilmelidir.
- Ameliyat sonrasında güneşten kendinizi korumalısınız.
- Enfeksiyon riskine karşı kişisel hijyene özen gösterilmelidir.
- Doktorunuzun belirlediği süre boyunca duş almamalısınız. Bu süre genellikle iki günü bulabilmektedir. Üçüncü günden itibaren burunu ıslatmadan duş alınabilir
- Sigara içmek kan damarlarını daraltarak dokunun oksijenlenmesini zorlaştırıp iyileşme sürecini yavaşlatabilir. Bu yüzden sigara kullanıyorsanız iyileşme süreci boyunca ara vermeniz önerilir.
- En az iki hafta boyunca ağır fiziksel aktivitelerden kaçınmalısınız.
- Burnunuzu, olası darbelere karşı korumalısınız.
- Doktorunuzun tembihleyeceği süre boyunca havuz ve deniz gibi kamusal yüzme alanlarından uzak durmalısınız.
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci
Burun ameliyatı sonrasında hastalar ya aynı gün taburcu olurlar ya da 1 ila 2 gece boyunca hastanede kontrol altında tutulurlar. Bu süre boyunca hastanın testleri ve takibi yapılır. Sağlıklı ve stabil bir iyileşme sürecine girilmesi için tüm imkanlar sevk edilir. Doktorunuz pansuman değişimi için sizi ziyaret ettiğinde, sağlık çalışanları tarafından toplanan bulguları kontrol eder. Ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi sayesinde olası ağrılar ve enfeksiyon riskleri önlenir. Taburcu olan hastaların iyileşme süreçleri boyunca doktorlarının verdiği tavsiyelere uymaları beklenir. Ameliyattan sonraki 2. gün morlukların ve şişliklerin en fazla olduğu zamanlardır. Bu morlukların ve şişliklerin hızla kaybolması için soğuk uygulama önerilmektedir.
Ameliyattan sonra 3 ila 4 gün sonra burundaki pansuman tamamen alınır. Eğer ameliyattan sonra silikon tampon yerleştirilmişse bu tampon genelde 3 ila 7 gün içerisinde çıkarılacaktır. Burundaki dikişler de hemen hemen bu sürede alınırlar. Tamponlar alındıktan sonra burunun desteklenmesi amacıyla burun bantlanır. Bu bantlar 10 güne kadar burunda kalabilmektedir. Daha sonra hasta doktorun aktaracağı üzere bantları kendisi de çıkarabilmektedir. Burunda yer alan şişlikler iki hafta içerisinde büyük oranda kaybolurlar. Hasta bu süreçte rahat bir şekilde iş ve sosyal hayatına geri dönebilir. Ancak yine de doktor önerilerine dikkat etmeye devam etmeli, burnunu olası darbelere karşı korumalıdır. Geriye kalan şişlikler, ameliyatı takip eden aylar içerisinde tamamen kaybolacaktır.
Burun Estetiği Ameliyatı Sonrası Sosyal Yaşama Dönüş
Burun estetiği ameliyatından 10 ila 14 gün sonra sorunsuz bir şekilde sosyal hayatınıza dönebilirsiniz. Çalıştığınız işin ağırlığına göre bu süre uzayabilse de hastalar genelde yine aynı günler arasında çalışma hayatlarına da dönmektedir. Özellikle ilk bir ay boyunca işe gittiğinizde veya dışarı çıktığınızda burnunuzu olası darbelere karşı korumalısınız. Aşırı güneş ışığı, sıcak hava ve terleme iyileşme sürecini olumsuz etkileyebilmektedir. O yüzden bu durumlardan da kaçınmanız önerilir. Burun estetiği ameliyatı sonrasında yaşanan özgüven artışı, hastaların daha yoğun bir sosyal hayata sahip olmasına neden olur. Bu süre boyunca doktor tavsiyelerine dikkat edildiği sürece hastalar gönül rahatlığıyla burunlarına gelen övgülerin tadını çıkarabilirler. İzmir burun estetiği ameliyatı ve iyileşme süreci hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.