Seröz Otit Tedavisi İzmir
Beş duyu organımızdan biri olan kulak, işitme duyumuz ve bedenimizin denge sistemi için çok önemli bir organdır. Bu organın sahip olabileceği bazı problemler işitme kaybı gibi çok ciddi şikâyetlere sebep olabilmektedir. İç kulak, orta kulak ve dış kulak olarak üç ayrı bölümden oluşan kulak; farklı dokuların birlikte çalışması ile duyma ve vücudun dengesini sağlama gibi görevlerini yerine getirir. Kulağın bölümlerinden birinde meydana gelen problemler tüm bu görevlerin aksamasına sebep olabilir.
Orta kulak, kulağın en önemli kısımlarından biridir. Dış kulaktan gelen sesi güçlendirerek iç kulağa aktarma görevi olan orta kulak, seröz otit gibi hastalıklar sonucu zarar görebilmektedir. Orta kulakta sıvı birikmesi olarak bilinen bu rahatsızlık kulak zarı çökmelerine ve duyma bozukluklarına sebep olabilmektedir. Bu tarz şikâyetlerle karşılaşmamak için seröz otit hastalığının tedavi edilmesi gereklidir. Seröz otit hastalığını orta kulak iltihabı ile karıştırmamak gerekir. Sitemizde yer alan Orta Kulak İltihabı isimli yazıyı inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
İzmir seröz otit tedavisi ve diğer işitme kaybına sebep olan hastalıklar hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.
Seröz Otit Nedir?
Orta kulakta sıvı birikmesi olarak bilinen bu hastalık, geniz boşluğuna akması gereken sıvının birtakım sebeplerden orta kulakta sıkışması ile gerçekleşir. Efüzyonlu otitis media veya seröz otitis media isimleriyle de bilinen bu hastalık östaki boruları yetişkinlere kıyasla kısa ve dar olan çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kronik iltihaplara ve işitme kaybına sebep olabilmektedir.
Çocuklarda Kulakta Sıvı Birikmesi
Çocukların östaki borusu yetişkinlerinkine kıyasla çok daha kısa ve dardır. Bu sebeple orta kulakta sıvı birikmesi çocuklarda daha sık meydana gelmektedir. Yine geniz etinin aşırı büyümesi ve sık iltihaplanması da çocuklarda seröz otitin daha sık görülmesinin sebeplerindendir. Çocuklarda görülen seröz otit rahatsızlığı bir an önce tedavi edilmelidir. İşitme kaybına sebep olan bu hastalık çocukların konuşma ve öğrenme fonksiyonlarını da olumsuz etkileyebilmektedir.
Seröz Otit Belirtileri Nelerdir?
Seröz otit rahatsızlığı çocuklarda daha sık görülen ve tespit edilmesi zor bir rahatsızlıktır. Küçük çocuklar kendilerini ifade edemedikleri için işitme kaybı ilerleyene kadar aileler bu rahatsızlıktan şüphelenmezler. Eğer küçük çocuklar sürekli kulaklarıyla oynuyor ve düşük sesli uyaranlara tepki vermiyorlarsa seröz otit hastalığından şüphelenilebilir. Bu çocuklarda yersiz ağlamalar, hırçınlık ve dikkat kaybı gözlenebilir. Seröz otitin diğer belirtilerine;
- Kulakta dolgunluk ve basınç hissi,
- Şiddetli ve sürekli olmayan kulak ağrısı,
- Hastalığın ilerlediği durumlarda işitme kaybı,
- Yürürken denge bozukluğu gibi örnekler verilebilir.
Bu belirtilerin görülme sıklığı ve şiddeti hastalığın ilerleme durumuna göre değişebilmektedir. Seröz otit bir enfeksiyon hastalığı olduğu için ateş, kulakta kızarıklık veya kusma gibi belirtiler gözlenmez. Ancak seröz ötite eşlik eden ikincil enfeksiyon hastalıkları bu belirtilere sebep olabilir. Bu yüzden hastalığın kesin teşhisi ve tedavisi için doktor muayenesi şarttır.
Seröz Otit Tedavisi Nasıl Yapılır?
Seröz ötit hastalığının doğru bir şekilde tedavi edilebilmesi için detaylı bir doktor muayenesi önemlidir. Bu hastalığın tedavisinde hem cerrahi yöntemler hem de ilaç tedavisi kullanılabilmektedir.
Hastalığın erken zamanlarında düzenli doktor takibi ve işitme testleri ile hastalar günlük yaşamlarına geri dönebilmektedir. Ancak kulakta biriken sıvının miktarı arttığı ve bu sıvının çevre dokulara zarar verdiği durumlarda ilaç tedavisi tercih edilebilir. Genelde sıvı atımını hızlandıracak ödem sökücü olarak bilinen ilaçlar kullanılmaktadır. Seröz otite, bir enfeksiyon hastalığı olan akut otitis media da eşlik ediyorsa veya orta kulakta biriken sıvının sebebi direkt olarak akut otitis media hastalığı ise antibiyotik tedavisine başlanır.
Hastalık ilaç tedavisine yanıt vermiyorsa veya sık sık tekrar ediyorsa cerrahi bir operasyon sayesinde orta kulağa, kulak tüpü denilen bir aparat yerleştirilebilir. Bu operasyon; orta kulakta biriken sıvının tahliyesine ve takılan tüp sayesinde orta kulağın içindeki hava dengesinin korunmasına olanak sağlayacaktır.
Seröz Otit Ameliyatı
Seröz otit ameliyatı farklı amaçlar dahilinde gerçekleştirilebilir. Genel olarak orta kulağa, kulak tüpü adı verilen aparatın takılması için yapılır. Kulak zarına atılan küçük bir çizik yardımıyla yerleştirilen tüpün; bir ucu orta kulakta diğer ucu ise dış kulak kanalında yer almaktadır. Tüp yerleştirilmeden önce bu çizik yardımıyla orta kulakta biriken sıvı da tahliye edilebilmektedir. Böylelikle orta kulağın hava dengesi sağlanmış olur. Hasta operasyon boyunca anestezi altında olduğu için hiçbir işlemi hissetmez. Bu ameliyat, çocuklarda seröz otite sebep olan geniz eti ve bademciklerin alınması için de yapılabilmektedir.
Teşhisin gerçekleşeceği muayene sırasında doktorunuz, operasyon hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
İzmir Seröz Otit Tedavisi
Seröz otit tedavisinin şekli ve kapsamı; hastalığın kişi üzerindeki etkilerine göre değişebilir. Bu etkilerin tespiti ve tedavinin düzgün bir şekilde planlanabilmesi için doktor muayenesi şarttır. Doktor muayenesine göre tedavinin şekli kişiden kişiye değişebileceği için tedavinin fiyatı da değişiklik gösterebilmektedir.
İzmir seröz otit tedavisi ve işitme kaybına sebep olan diğer hastalıklar hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları alanında uzman olan Doç. Dr. Aykut Erdem Dinç’ten randevu alabilirsiniz.